Mozarella


Všetci poznáme mozarellu ako syr, ktorý si môžeme zakúpiť v obchode. O tom, že tvaroh alebo obyčajný syr sa vyrába doma sme už isto počuli. Ale o tom, že vyrobiť si mozarellu je tiež jednoduché sme asi ešte nepočuli. Jednoduchšie ako si myslíte. Stačí iba mlieko, kyselina citrónová a syridlo. Syridlo zoženiete v každom zverolekárstve alebo obchode na to určenom. Kyselinu citrónovú nájdete v každých dobrých potravinách. Mlieko si môžete nakúpiť v mliekomate alebo od nejakého farmára.

mozzarela

Mozarella na tanierik

Podávanie mozarelly je jednoduché to každý asi poznáme. Mozarellu si nakrájame, posolíme a podávame s paradajkou. Na mozarellu poukladáme bazalku, ak máme. Čerstvú. Tak nám bude chutiť najlepšie. Ja sa neviem mozarelly vôbec dojesť. Na raňajky, na večeru, na desiatu. Mňam. Aj teraz mi tečú na ňu slinky. Dajte si aj vy.

rajčata

Receptík

Dáme si variť mlieko. Do mlieka pridáme kyselinu citrónovú. A keď sa zohreje na určitý počet stupňov, tak ho odstavíme. Pridáme syridlo. Miešame. Po pár sekundách až minúte sa nám začne oddeľovať syr a srvátka. Syr vyberieme zo srvátky. Dáme ho zohriať do mikrovlnky na pár sekúnd. Vyberieme a naťahujeme ho v rukách. Až kým sa nebude trhať. Ak sa ešte trhá, dáme ho znova zohriať do mikrovlnky, ale tento raz na menej sekúnd. Znova naťahujeme a teraz by sa už mal v pohode dať naťahovať bez toho, aby sa trhal. Spravíme si nálev zo srvátky, vody a soli. Vložíme do nej mozarellu tak, aby bola celá ponorená. Po hodinke – dvoch bude chutný a jemne slaný.

salát

Podľa tohto návodu si viete pripraviť mozarelly na kilá, koľko len chcete. Pretože syridlá predávajú v dosť veľkých baleniach, asi aj budete musieť vyrábať mozarellu pre celú rodinu. Verte mi, že vaša rodinka vám bude vďačná. Domácu mozarellu nemá len tak hocikto a vy budete práve tí vyvolení. Hor sa do toho.