Pripravte si vajce Benedikt
Stratené vajíčka, alebo vajce Benedikt. Tak to je spôsob prípravy, ktorý je vo všeobecnosti pokladaný za veľmi náročný. Popravde ale nejde o nič, čo by ste pri troške pozornosti nezvládli. Základom je dobre rozohriata voda a ocot. Vodu nechajte poriadne ohriať. Nesmie však vrieť, pretože by ste všetko iba pokazili. Teplota vody, by sa mala pohybovať maximálne okolo osemdesiat stupňov Celzia. môžete použiť kuchynský teplomer, ak ho nemáte, tak sa spoľahnite na svoje pozorovateľské schopnosti. Voda má približne osemdesiat stupňov Celzia vtedy, keď sa na nej začnú objavovať malé bublinky, no ešte ani zďaleka nevrie. Nezabudnite do nej priliať trochu octu. Ten sa postará o to, aby sa vám vajíčko takpovediac, čo najrýchlejšie zatvorilo a nerozbilo. Tesne pred tým, ako vajíčko vhodíte do vody, ju musíte jemne roztočiť vareškou. Ak ho totiž vhodíte do tohto víru, máte takmer stopercentnú istotu, že výsledok bude viac než uspokojivý.
Vajíčka musia vo vode ostať len chvíľočku. Správne pripravené vajce na strateno, má mať úplne roztekajúci žĺtok. Z tohto dôvodu na prípravu tohto pokrmu používajte naozaj čerstvé vajcia z overeného chovu. Ideálne tie domáce.
„Zlepšovák“ pre začiatočníkov
Ak si netrúfate na takýto počin, môžete vyskúšať niekoľko trikov, ktoré vám výrazne uľahčia celý postup. Najosvedčenejším je použitie potravinárskej fólie.
Budete potrebovať klasickú potravinársku fóliu. Všimnite si to, či môže byť ponorená do horúcej vody, teda či je schopná odolávať vysokým teplotám. Kúsok fólie vložte do menšej šálky tak, aby vám z nej presahovali aspoň dva centimetre po celom obvode. Do jej vnútra opatrne rozbite vajíčko a fóliu zaviažte. najlepšie ju upevníte pomocou obyčajného špáradla. Do zohriatej vody vložíte celú fóliu aj z vajíčkom. Takto sa nemusíte báť tohto, že sa rozbije.